• Az örök kérdés: Élőzene vagy esküvői DJ?

  2019-05-11 | Hírek
 •  

  Minden esküvőt szervező pár találkozik az évek óta fennálló kérdéssel: élő zenekart vagy esküvői DJ-t válasszanak a Nagy napjuk zenei felelősének? Esetleg mindkettőt? Ebben a bejegyzésben végigmegyünk mindhárom opció előnyein és hátrányain, amellyel remélem segítek hozzájárulni a döntésetek meghozatalához.


  Az idő múlásával számos hagyomány és szokás átformálódik vagy modernizálódik, nincs ez másképp az esküvők esetében sem. Egyre inkább kezd elterjedtté és ismertté válni az esküvői DJ szolgáltatás, amely részben köszönhető a technika rohamos fejlődésének, részben pedig annak, hogy a mostanában házasodó fiatal párok nagy része “fénykorukban” – a 2000-res évek tájékán – már clubokba és discokba jártak, nem pedig bálokon nőttek fel, így jobban preferálhatják ezt a fajta zenei szolgáltatást. Persze egy esküvőn nagyon fontos szempont az is, hogy az ifjú páron kívül a vendégsereg is jól érezze magát, így az esküvői DJ-nek olyan széles zenei repertoárral kell rendelkeznie, amellyel képes megtáncoltatni a fiatal és idősebb korosztályt is. Hatalmas sztereotípia az, hogy a DJ-k csak modern, “tuc-tuc” zenét tudnak játszani – éppen ellenkezőleg. A DJ szakmában az esküvői DJ-knek kell a legnagyobb rálátással lenni az elmúlt évtizedek zenei stílusaival és a különféle irányzataival, így a mi repertoárunkból nem maradhatnak ki az igazi klasszikusok, legyen szó Fenyő Miklósról, a Beatrice-ről, Boney M-ről vagy esetleg a Modern Talking-ról. No de vessünk pillantást a pro és kontra érvekre, nézzük, melyik szolgáltató miben magaslik ki.


  Élőzene – pro
  Amennyiben egy igazi klasszikus, hagyományőrző esküvőt szeretnétek megszervezni, az élőzenénél nincs jobb választás – az élőzene hangulatát sehogyan sem lehet utánozni, ennek a varázsát csak egy (lehetőleg minél nagyobb) zenekar tudja nyújtani.
  Élőzene – kontra
  A zenekar tagjainak azonban pihenésre van szüksége. Általában 1.5 – 2 óránként meg kell állniuk, hiszen éneklés és hangszeren játszás közben inni (és enni) sem igazán tudnak, így hosszabb – rövidebb időre pihenőre küldik a vendégsereget is. Sok zenekar ebben az időszakban háttérzenét sem biztosít, ami nagyon nagy hiba, így az est folyamán időszakonként teljesen megáll a buli. Emellett sokan szeretik a hallott zenéket eredeti formában visszahallani, úgy, ahogyan régen is szórakoztak az igazi klasszikusokra. Az élőzene talán legnagyobb hátulütője, hogy zenei repertoárjuk abszolút véges, csak azt tudják előadni, amit ismernek és maximum csak korlátozottan van lehetőség zenei kérések teljesítésére, és sokszor előfordul, hogy a zenekarok külföldi slágereket nem tudnak előadni, így azokat nélkülözni kell az esküvőtökről. Az élőzene árazása messze meghaladja az esküvői DJ-két – hozzávetőlegesen 200.000 Ft-tól indulnak és a határ a csillagos ég. Sajnos a helyigényük is viszonylag nagy, attól függően, hogy mekkora méretű zenekarról van szó.

  DJ – pro
  Amennyiben egy modern, széleskörű és minden zenei igényt kielégítő esküvőt szeretnétek megszervezni, mindenképp esküvői DJ-t válasszatok! Az esküvői DJ-k legnagyobb előnye, hogy zenei repertoárjuk szinte kimeríthetetlen. Lehetnek kérések a ’80-as és ’90-es évektől kezdődően a mai modern, ritmusosabb zenéken át egészen a clubhimnuszokig, nincs olyan sláger, amit ne lehetne lejátszani eredeti formában, ahogyan régebben ti is buliztatok rá. Nekünk nincs szükségünk pihenőre, a vacsora ideje alatt is állandó háttérzenét biztosít a legtöbb DJ, és nem utolsósorban az árkategória is jóval alacsonyabb, mint egy zenekar esetén. A DJ-k helyigénye nem túl nagy, viszonylag kis helyen is elfér a felszerelésünk.
  DJ – kontra
  Az esküvői DJ nem élőzene, így nem kölcsönöz olyan hangulatot, mint egy zenekar fellépése.


  Összegezzünk!

  • Élőzene
   • Egy jó zenekar hangulata semmihez sem fogható.
     
   • Pihenőt kell tartaniuk, amivel hosszabb – rövidebb időre megáll a buli.
   • Sokszor nem biztosítanak a szünet ideje alatt háttérzenét.
   • A zenei repertoár véges, csak az általuk ismert slágereket tudják előadni.
   • Drágább, mint az esküvői DJ.
   • Nagy a helyigényük.
  • Esküvői DJ:
   • A zenei repertoár szinte kimeríthetetlen.
   • Szinte bármilyen kérést tud teljesíteni.
   • Nincs szükség pihenőre, és a vacsora ideje alatt is biztosít háttérzenét.
   • Jóval olcsóbb, mint egy zenekar.
   • A felszerelés nem igényel nagy helyet.
     
   • Nem kölcsönöz olyan hangulatot, mint az élőzene.

  A választás nem mindig annyira egyszerű ahogyan a tények mutatják, főleg, ha a Ti akaratotok és esetleg a szülői háttér máshogy vélekedik erről a kérdésről. Ebben az esetben talán a legjobb döntés mindkét opciót alkalmazni, bár igaz, a két szolgáltató együttes alkalmazása sokkal nagyobb költséget jelent, mintha csak az egyikőjüket bíznátok meg. Akárhogy is fogtok dönteni, mindig vegyétek figyelembe, hogy minőségi szolgáltatót válasszatok, hiszen ez az egyik legfelelősségteljesebb szerep az esküvőtök napján. Kíváncsiak vagytok arra, hogy a vendégek mire emlékeznek majd leginkább az esküvőtökről? Kattints ide pár érdekes esküvői statisztikáért.

  Remélem tudtam segíteni, amennyiben érdeklődtök a szolgáltatásom iránt, keressetek fel bátran.