• Hogyan válasszatok esküvői fellépőt?

  2019-05-11 | Hírek
 •  

  A következő bejegyzésben a fellépő kiválasztásáról lesz szó, vagyis azokról a szempontokról, amik alapján ki lehet szűrni azt a megfelelő szakembert, aki elég rátermett e felelősségteljes feladat elvégzéséhez. Amennyiben nem tudjátok még, hogy élőzenét vagy esküvői DJ-t válasszatok az esküvőtök zenei felelősének, ajánlom figyelmetekbe az előző bejegyzésemet, amit ide kattintva érhettek el. Az írásomban igyekszem mindkét opcióra kitérni, de alapvetően sok átfedést vélhettek majd felfedezni a kettő között, akármelyikre is esett a választás.

  A híres sztár DJ-k fényűzése, a hazai DJ-k elismertsége és tisztelete egy vonzó képet ad a szakmáról, így számos elkötelezett kezdő van, akik szerencsét kívánnak próbálni ezen a területen. Ennek köszönhetően sajnos a szakma kezd egyre inkább felhígulni, rengeteg alsókategóriás kontroller elérhető hihetetlen alacsony áron, így egyre több olcsó “DJ” is jelenik meg a piacon, akik nyilvánvalóan silány technikával, tapasztalat és képzettség nélkül próbálnak a szakmabeliek alá kínálni árban. Sokan azt gondolják, hogy pár gombot megnyomni nem nehéz hiszen ezt látni a videókban is, hogy mennyire egyszerűen össze lehet mixelni két számot, azonban ez korántsem ennyiből áll. Nekünk, esküvői DJ-knek ugyanúgy ki kell tudnunk szolgálni a fiatal korosztályt, mint a középkorúakat vagy az időseket, tehát egy olyan széles látókörrel és nagy zeneismerettel kell rendelkezni, amellyel ezt meg lehet valósítani. Emellett a szakma mellett elköteleződni egy hatalmas befektetéssel egyenlő, nem lehet azt 100.000 Ft-ból “megúszni”, ahogyan azt rengetegen gondolják. Tapasztalat kell ahhoz, hogy tudjuk, mikor milyen jellegű számot kellene játszani, mi az ami tetszik a társaságnak és mi az ami kevésbé, emellett zenei érzék a számok mixeléséhéz, tehát mind mind olyan dolgok, amelyek nem mennek egyik napról a másikra.

  Mielőtt rátérnék a konkrét szempontokra, szeretnék az egyéni tulajdonságokra kitérni, hiszen ez sem egy elhanyagolható szempont. Akár egy DJ-vel, akár a teljes zenekarral vagy annak egy tagjával találkoztok, az egyik legfontosabb az, hogy pontosan érkezzen a találkozóra. Persze, vannak esetek amikor megengedett egy pár perces késés, főleg ha rajta kívülálló okok miatt történt, de az esküvőtök alkalmából kulcsfontosságú szempont az, hogy az illető pontosan érkezzen a megbeszélt helyszínre a megbeszélt időpontban. Nyilván nem elhanyagolható tényező a megbízhatóság sem, és akárkire is essen a választás nagyon fontos, hogy egy szerződés tartalmazzon minden részletet! Ha az illetőnek nincs egy sablonja amit meg tud nektek mutatni az már alapjába véve némi aggodalomra ad okot, de erre mindenképp figyeljetek és ragaszkodjatok hozzá. Ez a Ti érdeketek (is) szolgálja, hiszen benne van minden részlet, amihez a fellépőnek tartania kell magát. Az én esetemben, a 3 oldalas szerződésben benne van a két szerződő fél adatai, a konkrét helyszín és az időintervallum, az érkezés időpontja, a hang- és fénytechnika felsorolva és minden egyéb, amire szükség lehet. A fellépők esetén az eddigieken kívül nagyon fontos a megjelenés és a kommunikáció, így nyilván erre is érdemes figyelni, hogy a személyes találkozótokon hogyan jelenik meg és miképp kommunikál veletek.

  Amikor több szakmabelitől különféle árajánlatokat kaptok, a számok az esetek 99%-ában nagyon beszédesek. Csodák sajnos nincsenek, ha valaki egy egész estés esküvői fellépésre DJ-ként 80.000 Ft alatti összeget mond, az már árulkodó lehet az illető által nyújtott minőségről. Ugyanakkor azoktól is tartózkodni kell, akiknek “túl vastagon fog a ceruzája”, és bátran elküldenek akár 200.000 Ft körüli összeget is, pedig semmi extra szolgáltatást nem kértetek a megszokott fény- és hangtechnikán kívül. Ha az árat szemügyre vettétek, ezután talán a legfontosabb a szakember kvalitása, hogy milyen eddigi tapasztalatai vannak és milyen referenciákat tud felmutatni. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy akárkit is kerestek, mindenképp kérjetek tőlük (lehetőleg) videós referenciaanyagot, illetve tekintsétek meg az előző megrendelőik értékeléseit, hiszen így tudjátok a legegyszerűbben kiszűrni a tapasztalatlanokat a piacról. Ha reális az ár és a referenciaanyag is meggyőző, egyeztessetek egy személyes találkozót, amikor átbeszéltek minden részletet és személyesen is megismeritek a Nagy napotok zenei felelősét. Legyetek körültekintőek és figyeljetek minden apró részletre, mert az egyik legfontosabb döntést kell meghoznotok!

  Sikeres keresést kívánok!